Waarom twijfelen nuttig is en hoe het je kan helpen je loopbaan vorm te geven.

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Waarom twijfelen nuttig is en hoe het je kan helpen je loopbaan vorm te geven.

22/04/2021 beroepskeuze 0
Twijfelen

Lang leve de twijfel  🤔! – Leestijd 4 minuten

Twijfel. Het kan je tot op het bot onzeker maken. Hoeveel van jezelf wil je laten zien? Is je partner wel echt die prins of prinses op het witte paard? Had je misschien toch liever een zwart paard? Welke telefoon wil je? Je kunt over alles twijfelen. Ook over je loopbaan. Wat moet je gaan studeren? Welke baan past er bij jou? Als je geen antwoord hebt op deze vragen kan dat een onaangenaam gevoel geven en veel mensen doen dan ook hun best om dit gevoel zoveel mogelijk te vermijden.           

Niet doen! Twijfel is namelijk ook je grootste vriend. Twijfel helpt je herkennen waar je mee aan de slag moet. Zie twijfel als jouw automatische, persoonlijke & natuurlijke raadgever die je aanspoort tot actie. Je kunt het zien als een oergevoel, net als bijvoorbeeld honger. Wanneer een holbewoner miljoenen jaren geleden honger had, pakte hij zijn knuppel om een stuk vlees te gaan bemachtigen. De knorrende maag stimuleerde de holbewoner tot actie. Twijfel kan op eenzelfde manier werken. De vraag is echter: welke actie?     

Wat kun je met twijfel?

Twijfel is DE manier van je lichaam om te vertellen dat er iets in disbalans is. Je moet een keuze gaan maken om dat knagende gevoel kwijt te raken en weer terug in balans te komen. Maar hoe? Als je niet weet hoe ermee om te gaan kan twijfel je verlammen, of doen wegvluchten in afleiding. De volgende vijf stappen bieden houvast om effectief met je twijfel aan de slag te gaan:     

1. Bevraag jezelf ⁇

Wat of welke situatie veroorzaakt de twijfel? Twijfel je over je huidige baan en de daarbij behorende verantwoordelijkheden? Zijn het je collega’s? Of de waarden die het bedrijf ondersteunt? Wat vind je belangrijk in het leven en kun je dat in je werk tot uiting brengen? Wat wil je leren of beleven en schiet dit nu tekort? In welke richting wil je gaan zoeken? Er zijn veel dingen waar je over kunt twijfelen wat betreft je loopbaan. Zijn er misschien ook dingen waar je wel zeker over bent? Die zekerheden zie je soms makkelijk over het hoofd, maar zijn minstens zo belangrijk.

2. Schrijf de antwoorden op ✍️

Het opschrijven van je gedachten maakt dat je twijfels & ideeën concreet worden. Het legt het probleem letterlijk buiten jezelf (op het papier) en dat maakt dat je er van een afstandje naar kunt kijken. Je kunt erop reflecteren, het eens goed van verschillende kanten bekijken. Daarbij kan het helpen om het, nadat je het hebt opgeschreven een paar dagen te laten rusten om het vervolgens met frisse ogen nog eens te bekijken.

3. Bespreek het met je omgeving 🗣

Je ziet jezelf geregeld anders dan dat anderen jou zien. Mensen uit je nabije omgeving kennen vaak je sterke en minder kanten. Met dit in gedachten kunnen ze met een andere, soms realistischere invalshoek komen. Of hebben ze ideeën om tot oplossingen te komen waar jij niet aan gedacht hebt. Soms is een luisterend oor al voldoende en voel je bij het hardop uitspreken van je mening al wat je er echt zelf van vindt. Door een paar extra ogen naar jouw antwoorden te laten kijken en het goed te bespreken kan je tot andere inzichten komen, wellicht krijg je zelfs tips over hoe zij ermee omgaan.

4. Doen! 👣

Je hebt nu hopelijk een iets beter beeld van wie je bent en wat je zou willen. Dan komt de laatste en spannendste stap: een keuze maken en de bijbehorende acties ondernemen. Je toetst hierdoor je ideeën in de praktijk. Zonder daadwerkelijk deze stap te zetten, zullen je twijfels nooit afnemen. Door iets te doen ga je proeven of je keuze ook echt bevalt.         

5. Reflecteren 🔍

Vervolgens ga je bewust op je keuze- en bijpassende actie reflecteren. Is je reactie wat je verwachtte en voelde het goed, dan past het bij wie je bent en waar je voor staat. De twijfel en gevoel van disbalans zullen verdwijnen.

Is dit niet het geval dan is het verstandig om verder te zoeken. Je bent weer een stapje dichter bij jouw waarheid, al voelt het op dat moment wellicht niet zo. Gebruik deze opgedane kennis van bovengenoemd proces en zoek naar een volgende passende oplossing. Herstart bijvoorbeeld bij stap 2, schrijf de antwoorden op of bespreek het opnieuw met je omgeving.

Hoe maak jij je keuzes?- Een twijfel test 📝

Doe deze korte test met 3 vragen die je inzicht geeft in wat voor keuzemaker jij bent. Ben jij iemand die eerst alle opties verkent (de maximizer) of ben jij tevreden met de eerste optie die aan jou eisen voldoet (de satisficer)?

Kom jij er niet uit? 🛤

Kortom je twijfel helpt je om te zien waar iets te doen staat. Door een beetje structuur aan te brengen aan je twijfel kun je er achter komen wat dat is. Raak je niet uit getwijfeld en heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Dat kan, laat het ons weten, wij helpen je graag op weg!

Geniet van de twijfel en succes met jouw volgende keuze!

Aart Smit & Ank van der Veer | Keuzecoaches

Aart Smit Coaching

Website | Linkedin | Email | 06-19 19 84 05

Ank van der Veer Coaching & Begeleiding

Website | Linkedin | Email | 06-12 27 11 32