Van droom naar daad: ruimte creëren

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Van droom naar daad: ruimte creëren

20/07/2021 beroepskeuze 0
Aart Smit Coaching Droom naar daad

Je merkt al een tijd dat je huidige baan je steeds minder past. Ooit begon je met plezier in je functie en wilde er iets van maken. Je had ambitie en een doel. Gaandeweg echter kwam je erachter dat je deze ambitie en doelen niet waar kon maken – er werden andere zaken van je gevraagd. Na verloop van tijd begon je je hier zorgen over te maken, eerst een beetje, maar steeds meer. Er knaagt iets. Je krijgt weinig energie uit je werk en je merkt dat je af en toe wat kribbig bent. Als je thuis komt ben je moe en hebt weinig energie over voor andere zaken naast je werk. En nu vraag je je af: wat ga ik hieraan doen? Wat kan ik hieraan doen?

Laten we ervan uitgaan dat je al een aantal zaken geprobeerd hebt. Je hebt bijvoorbeeld al eens met je leidinggevende gesproken over je takenpakket en eventuele aanpassingen hierop die je beter liggen. Dit heeft je echter niet de gehoopte verbetering gegeven. Ook vraag je gericht feedback aan je collega’s en je probeert taken/verantwoordelijk op te pakken die je leuk lijken. Maar je bent nog niet tevreden, of niet tevreden genoeg: er knaagt iets.

Wat nu?

Creëer ruimte voor verandering. Je hebt al een aantal dingen geprobeerd en als de oplossing makkelijk was dan zou het je al zijn gelukt met je huidige aanpak. Tijd dus om meer ruimte te scheppen voor jezelf, ruimte om afstand te nemen en eens wat zaken uitgebreider te analyseren. Je dagelijkse patroon loslaten en even stilstaan kan enorm behulpzaam zijn om erachter te komen wat de volgende stap is die je wilt gaan. Dat is niet per se de stap die je zet omdat je nou eenmaal altijd al zo liep, maar een welbewuste keuze voor je richting. Ruimte nemen om stil te staan geeft je de rust te kijken waar je vandaan kwam en waar je heen wilt.

Hoe creëer je ruimte?

Ruimte bestaat zowel in je hoofd als ook gewoon praktisch in je agenda. In eerste instantie is het goed je knagende gevoel met je partner of vrienden te bespreken. Zij kennen jou goed en kunnen je helpen inschatten of het gewoon een kwestie is van nog even doorbijten, of dat je toch echt je koers moet gaan bijstellen. Soms helpt zo’n gesprek om je knagende gevoel te relativeren, misschien lost het zelf volledig op door er over te praten. Maar net zo goed kun je met meer urgentie gaan beseffen dat er werk aan de winkel is. Is dit het geval dan zul je ook daadwerkelijk tijd en energie in dit proces stoppen. Die tijd moet je maken. Dan kan gedoe zijn (als het makkelijk was had je geen probleem) maar je moet het wel doen. Je kunt besluiten een halve dag buiten het werk om hieraan te besteden of, als die niet beschikbaar is, kijken of je in overleg een middag of dag per week minder kunt gaan werken (denk vooraf wel even goed na hoe je dit wilde verantwoorden). Ook kun je bijvoorbeeld 4 x 9 ipv 5 x 8 uur gaan werken. Probeer hier creatief in te staan en kijk wat lukt of werkt voor jou. Maar zorg dat je ruimte voor jezelf creëert waardoor jij de regie weer meer in eigen handen krijgt – anders gebeurt er niets.

Druk van de ketel

Mocht je vervolgens merken dat je eigenlijk geen idee hebt wat je zou willen doen, stort je dan eens op die hobby die je al jaren meer ruimte wilde geven. Ga schilderen, boeken lezen of schrijven, dans of toneel, paardrijden of toch wielrennen. Je kunt natuurlijk ook een bijzondere reis gaan plannen. Alles wat maar kan helpen om wat druk van de ketel te halen en jezelf plezier geven. Zo creëer je rust en ruimte in je hoofd om na te denken.

Test je idee in praktijk

Als je al een idee hebt welke kant je op wilt dan is het goed om je idee of hypothese te gaan testen. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk in deze richting. Wil je wellicht meer over de zorg te weten komen, dan zijn er vast en zeker verzorgingstehuizen waar je iets kunt betekenen. Ben je meer iemand die graag de grote lijnen in de gaten houdt, dan kun je in een bestuursfunctie bij je favoriete club of instelling terecht. Het mooie hiervan is dat je niet alleen je idee test, maar ook andere mensen leert kennen die je later misschien weer verder kunnen helpen bij een volgende stap. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk vaak ook een gevoel van voldoening, een gevoel dat – je raadt het al – ruimte kan creëren in je hoofd.

Of onderbouw je idee eerst in theorie

Heb je wel een idee maar denk je dat het beter is om eerst wat meer kennis op te doen voordat je dit in de praktijk kunt of wilt brengen? Dan kun je je afgebakende ruimte ook gebruiken om een opleiding of cursus te gaan doen. Dit hoeft niet direct een onderdeel te zijn van je grote toekomstplan, het is ook een prima methode om te zien hoe diep je interesse gaat. Je bent een natuurliefhebber en je bent geïnteresseerd in alle soorten kruiden? Ga dan een herboristen cursus doen. Misschien zie je in dit interessegebied zelfs je toekomst maar heb je geen idee waar je dan aan de slag zou kunnen? Ook dit leer je waarschijnlijk wel tijdens de cursus of opleiding en het netwerk dat je opbouwt gaat je vast en zeker helpen je doel vervolgens dichter te benaderen.

Ruimte voor advies

Zoals je ziet kan ruimte op meerdere manieren helpen om van droom naar daad te komen. Heb je hulp nodig bij het creëren van die ruimte, of zoek je iemand die met je mee kan denken over hoe je die ruimte vervolgens het beste in kunt vullen? Laat het ons dan weten. Of plan een loopbaancheck-up direct in onze agenda!