Je keuzes tot leven brengen

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Je keuzes tot leven brengen

20/07/2021 beroepskeuze 0
Keuzes maken

Laten zien wie je bent aan de hand van je gewoontes

Een keuze maken is soms al moeilijk zat maar hoe zorg je ervoor dat je er vervolgens ook naar handelt? Soms is dat makkelijk. Als je bijvoorbeeld voor een baan kiest dan ga je “gewoon” elke dag naar je werk. Iets ingewikkelder wordt het al als je voor je partner kiest. Dan probeer je het elkaar naar de zin te maken, maar er komt meer bij kijken — je denkt samen na over de toekomst en gaat bijvoorbeeld samenwonen, of juist niet. Er zijn echter ook keuzes waarbij een concrete handeling je niet meteen duidelijk is. Stel je kiest er bijvoorbeeld voor om sportief te zijn, om gezond te leven, of om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Hoe handel je dan naar zo’n keuze?

Als je echt voor iets kiest, en het meer wilt laten zijn dan een vage wens, zul je doelen moeten formuleren. Vervolgens moet je nadenken welke gewoontes je jezelf moet aanwennen om je doelen te behalen.

De filosofie achter jouw keuze

Als je weet waarom je ergens voor kiest heb je nagedacht over welke waarde daarachter schuilt. Je keuze laat dan zien dat je ergens voor staat, en dat je daar naar wilt leven. Als je bijvoorbeeld begaan bent met het milieu en ervoor kiest om daar ook naar te leven, kan dat verschillende consequenties hebben. Misschien vind jij het belangrijk om minder vlees te eten, zo min mogelijk afval te produceren of om geen plastic of overbodige spullen te kopen. Als je erover na gaat denken kan jouw keuze op veel aspecten van je leven van toepassing zijn. Het wordt een soort verweven filosofie, een thema dat in jouw handelingen telkens terugkomt.

Gewoontes om je keuze kracht bij te zetten

Eén keer geen vlees eten heeft nog weinig positieve uitwerking op het milieu. Of stel je wilt sportief wilt zijn, dan is één keer een rondje rennen een begin, maar daarmee ben je nog niet sportief. Je zult in dit geval stelselmatig tijd moeten creëren om te sporten, en jezelf de gewoonte moeten aanwennen om het vervolgens ook daadwerkelijk te doen. Het begint met een plan en een plan begint met een haalbaar doel. Zeg bijvoorbeeld dat je 15 km wilt hardlopen. Aangezien je nu al nu tien minuten bekaf bent zul je stappen moeten inplannen om je doel te gaan bereiken (want 15 kilometer haal je niet in 10 minuten rennen). Vragen die je zult moeten beantwoorden om in de buurt te komen van een plan zijn: Wanneer pas je het hardlopen in je week in? Hoe lang ga je rennen en hoe bouw je het op? Heb je wel de juiste spullen, zoals loopschoenen?

Ook als je die vragen allemaal beantwoord hebt ben je er nog niet. Je moet het gaan doen en als het echt zo gemakkelijk was had je het al lang gedaan. Het kan dan helpen jezelf bewust gewoontes aan te meten die het je makkelijker maken je plan uit te voeren. Zo helpt het om je loopspullen in het zicht te leggen op je geplande loopdag. Ook is het een idee om je beoogde handeling (omkleden en gaan) te koppelen aan een bestaande gewoonte, bijvoorbeeld als je laptop dichtklapt na je werkdag, of als de kinderen op bed liggen. Je plan in de praktijk brengen is vaak lastiger dan enkel de plannen maken maar je kunt het jezelf dus wel iets gemakkelijker maken. Is dat altijd genoeg?

Doelen vereenzelvigen met jezelf

We hebben allemaal doelen die we in theorie heel tof vinden maar waarvan in de praktijk blijkt dat ze nog niet zo eenvoudig haalbaar zijn. Veel geld verdienen, zelfvoorzienend leven, tiktok influencer worden, gitaar kunnen spelen, op een boerderij wonen: begin er maar aan. De gewoontes die nodig zijn om rijk te worden, een fantastische gitarist, of wat dan ook — vaak is het behalen van zo’n doel een kwestie van uren maken, uren aan gewoontes die zich aaneen rijgen tot jaren. Spreken de gewoontes je niet aan dan zul je moeten accepteren dat wat je wilde bereiken nooit een reëel doel was.

Gewoontes zijn een belangrijk onderdeel van je leven: de gewoontes die je je eigen wilt maken, bepalen welke doelen echt bij je passen. Ze zijn het levende bewijs van wie je echt wilt zijn, en welke waardes je echt leeft. Zodra je dit beseft zul je betere keuzes kunnen maken.

Doorzettingsvermogen en keuzes

Keuzes die echt bij jou passen gaan je makkelijker af en daardoor meer als vanzelf. Je bent bereid om er uren en uren in te stoppen om ergens beter in te worden en iets uiteindelijk te beheersen. Als anderen misschien allang zijn opgehouden ga jij nog die extra mile omdat je het gewoon tof vindt om te doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit een baaldag zult hebben maar over het algemeen zul jij langer dan de meesten doorzetten als je iets doet waar je achterstaat. Zo heb je een grotere kans op succes, in termen die je deels zelf gedefinieerd hebt.

En nu?

Klinkt het bovenstaande aannemelijk maar heb je hulp nodig bij het vormen van gewoontes die passen bij jouw waardes en doelen? Of heb je misschien nog niet duidelijk wat jouw waardes en doelen precies zijn? Geen probleem. Laat het ons weten, dan helpen we je op weg. Wij zijn ervaren coaches die je met kennis, geduld en vriendelijkheid kunnen bijstaan. Je kunt ons contacteren om over een eventueel coachingstraject van gedachten te wisselen. Ook bieden we elke woensdag gratis loopbaancheck-up’s aan, waarbij we je helpen met jouw eerstvolgende stap. Je kunt direct in onze agenda een vrijblijvend gesprek inplannen.

Succes met het vinden de juiste gewoontes, zet door en zet hem op!