Start voor een passende studiekeuze bij jezelf – Stap 1 –

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Start voor een passende studiekeuze bij jezelf – Stap 1 –

17/07/2019 Studiekeuze 0
een passende studie

Stap 1: Start met jezelf

Je bent op zoek naar de passende studie maar weet niet welke dit is? Het proces om tot een juiste keuze te komen kun je, mijns inziens, onderverdelen in 3 stappen. Stap 1 is, start bij jezelf: wie ben je, wat kan je en wat wil je? Bij stap 2 ga je het aanbod bekijken, in dit geval welke studies er zijn. Stap 3 tenslotte, is de vorige twee stappen met elkaar verbinden: welke van die vele studies past bij jou? Zo kom je tot een passende keuze.

         In deze blog sta ik stil bij de 1ste stap. Hoe kom je erachter wat voor persoon je bent, wat je goed kunt en waar je interesses liggen? Ook kijken we ernaar hoe je dit in een mooi overzicht kunt samenbrengen om zo goed voorbereid aan de volgende stap te kunnen beginnen.

Interesses

Als je niet meteen kunt opnoemen welke interesses je hebt zijn er een aantal hulpvragen. Welke vakken vind je bijvoorbeeld leuk op de middelbare school? Vraag je daar dan vervolgens bij af waar dit aan ligt, de zogenaamde waaromvraag. Is er een volledig vak dat je aanspreekt of juist een specifiek onderdeel binnen een vak? Denk bijvoorbeeld aan topografie binnen aardrijkskunde. Of houd je juist van rekenen en vind je daarom wiskunde leuk en ook het rekenen als onderdeel binnen het vak economie? Ik hoor ook wel vaker dat iemand een vak leuk vindt vanwege de leraar. Dan is het goed om te bedenken hoe je dit vak zou vinden als er een andere leraar voor de klas zou staan.

Op dit gebied zijn ook verschillende testen die wellicht kunnen helpen, zoals op 123 test.

Vrije tijd

Het volgende onderdeel waar je naar kunt kijken is je vrije tijd: wat is je hobby? Vervolgens komt weer de waaromvraag aan de beurt. Waarom heb je deze hobby? Het kan helpen om dit met iemand te bespreken, bijvoorbeeld met een familielid of vriend(in). Waarom denken zij dat jij dit of dat graag doet? Naast wat je direct doet, is het ook goed om te kijken in wat voor welke factoren hier nog meer een rol bij spelen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om fysiek bezig te zijn? Onderneem je graag dingen samen met vrienden of doe je je activiteiten meestal liever alleen?

Bijbaan

Heb je een bijbaan? Wat doe je dan precies en waarom? Naast het verdienen van wat geld zijn er ook andere redenen waarom je juist deze bijbaan gekozen hebt. Welke onderdelen spreken je aan? Vind je het contact met mensen leuk, of hou je bijvoorbeeld van films en werk je daarom in een bioscoop? Maar misschien was het toch vooral belangrijk om met je vrienden te werken of was het toevallig in de buurt is. De antwoorden op dit soort vragen helpen mee om jouw persoonlijke profiel op te stellen.

Wie ben ik?

Bij de vraag wie je bent ga je naar je persoonlijkheid kijken. Ben je introvert of meer extravert van aard, krijg je energie als je onder de mensen bent (extravert) of ben je wellicht iets gereserveerder en laad je meer op als je op jezelf bent (introvert)? Werk je altijd heel gestructureerd of ben je juist iemand die liever improviseert en in welke situaties werkt dit goed? Ben je verder iemand van de details of gaat het je meer om het grote plaatje? Ook kun je je afvragen of je situaties normaal gesproken rationeel benaderd of dat je meer vanuit je gevoel beslissingen maakt. Op deze manier krijg je een completer persoonlijk profiel.

Wat wil je?

Tot nu toe weten we vooral wat je op dit moment doet en kunt, en wat je interesseert. De volgende stap is om te kijken waar je naar toe wil, en hoe je je wilt ontwikkelen. Hier vind ik het altijd interessant om te lezen hoe iemands ideale leven er over 20 jaar uit zou zien. Dit helpt om uit te vinden welke waarden belangrijk voor je zijn. Ik vraag meestal om dit in een half a4tje op een rijtje te zetten.

         Vragen die je hierbij kunt beantwoorden zijn: Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Welke onderdelen spelen hierin een rol? Hoe woon ik en wat doe ik als ik opsta? Welke relaties heb ik? Welke doelen jaag ik na en wat heb ik al voor elkaar gekregen? Wat zou ik nog willen leren en wat wil ik nog beleven? Welke bezigheden heb ik en welke mensen zijn er wel en niet in mijn leven?

Hoe nu verder?

Een hoop vragen en ook veel antwoorden inmiddels, maar hoe maak je dit nu dit tot een bruikbaar geheel? Het helpt om dit allemaal naast- of bij elkaar te leggen en te kijken waar de overlap ligt en ook waar zaken juist van elkaar verschillen. Bij dit “puzzelen” kan het goed helpen om dit met iemand samen te doen. Zoek je iemand die je daarbij helpt, of ondersteunt in dit proces dan help ik je daar graag bij. Het is mijn ervaring dat je met deze 1ste stap een goed uitgangspunt creëert om gerichter op zoek te gaan naar de studie die bij jou past.

Om naar de volgende stap te gaan, klik hier.