Stap 2 – Studiekeuze – Samenstellen van een lijst met studies

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Stap 2 – Studiekeuze – Samenstellen van een lijst met studies

17/07/2019 Studiekeuze 0
Welke studie past bij mij

Stap 2: Welke studies passen bij jou?

In de vorige blog heb ik stilgestaan bij stap 1 en de daarbij horende vragen: Wie ben je, wat kan je en wat wil je? De volgende stap in het studiekeuzeproces is het samenstellen van een lijst van studies die bij je passen. Hierbij kijk je naar welke randvoorwaarden of opleidingskenmerken voor jou belangrijk zijn en in welk vakgebied je interesse ligt, en waar juist niet. Vervolgens ga je je informatie toetsen op open- en/of meeloopdagen.

Opleidingskenmerken

Naast de inhoud van je studie zijn er ook randvoorwaarden die voor jou van belang zijn. In welke stad wil je wel en in welke absoluut niet gaan studeren? Is het belangrijk dat docenten makkelijk bereikbaar zijn, of dat het een kleinschalige opleiding is? Ook de taal van de opleiding kan een rol spelen of in het algemeen een internationale omgeving. Tenslotte is het goed om te kijken of één van de opleidingen decentraal selecteert. HBO en WO opleidingen met een decentrale selectie hebben een inschrijfdeadline van 15 januari. De andere opleidingen hanteren een deadline van 1 mei. Bij het MBO ligt de deadline op 1 april.

Vakgebieden

Zoals aangegeven kun je beginnen met wat bij je past. In mijn vorige blog “stap 1” heb ik hier richtlijnen gegeven om te kijken welk vakgebied bij je past. Als dit duidelijk is geeft dit richting bij het maken van een lijst met studies die je mogelijk zou willen studeren. Mocht dit toch lastig zijn dan is het ook een optie om door te strepen waar je geen interesse in hebt. Een mooi uitgangspunt is om uit de volgende lijst twee à drie vakgebieden te kiezen:

  • cultuur & kunst;
  • economie & bedrijf;
  • exact & informatica;
  • gedrag & maatschappij;
  • gezondheid;
  • leven & omgeving;
  • onderwijs & opvoeding;
  • ontwerp & constructie;
  • recht & bestuur;
  • taal & communicatie.

Een site die hierbij kan helpen is kiesjestudie.

Rangorde

Nu maak je een lijst van vijf tot tien studies binnen de vakgebieden waarin je interesse ligt. Hierna zoek je op internet meer informatie over die studies en dan streep je weg wat je na de zoektocht niet meer interessant vindt. Van de overgebleven studies kies je drie tot vijf opleidingen waarin je je meer gaat verdiepen. Als je hier moeilijk uit kunt kiezen dan kan het helpen om een rangorde te maken van één tot tien, waarbij één de studie is waar je het nieuwsgierigst naar bent. Zo breng je focus aan en voorkom je dat de veelheid aan keuzes je overweldigt. Wees niet bang om te kiezen: het is later altijd nog mogelijk om andere studies te gaan bekijken of toe te voegen aan je lijst.

Shortlist

Met je lijst van drie à vijf studies ga je verder aan de slag. Dit is een goed moment om open- en/ of meeloopdagen te bezoeken. Mijn blog “4 tips voor het bezoeken van bachelor open dagen” kan hierbij helpen. Met behulp van de informatie die je hebt opgedaan tijdens de open- en meeloopdagen kun je jouw shortlist van opleidingen met elkaar vergelijken. Zet voor elke studie op een rijtje wat je aanspreekt en wat niet. Dit doe je voor verschillende categorieën: de inhoud van de studie, de lesvorm, de sfeer, het toekomstperspectief en zeker ook welk algemeen gevoel je overhield aan de open/ meeloopdag. Zijn er nog andere aspecten die voor jou belangrijk zijn? Maak hier dan een extra categorie van.

Op basis van deze informatie ga je je mening vormen concreet maken en hieruit volgt de beslissing voor je studiekeuze. Factoren die het keuzeproces of een uiteindelijke keuze maken kunnen bemoeilijken bespreek ik in mijn volgende blog Stap 3: hoe kom je tot je keuze en wat kan dat proces bemoeilijken? Om naar de volgende stap te gaan, klik hier.