Een beroeps- of studiekeuze is net puzzelen

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Een beroeps- of studiekeuze is net puzzelen

22/07/2019 beroepskeuze Studiekeuze 0
Puzzelen

De link tussen puzzelen en een studiekeuze

Een beroeps- of studiekeuze is net puzzelen. Hier kwam ik achter tijdens het maken van een puzzel. De overeenkomsten zitten volgens mij met name in het proces of de werkwijze en zal ik hieronder toelichten. Enkele onderdelen zijn, begin met het kader en creëer overzicht. Doe makkelijke onderdelen eerst en geef het wat tijd.

De aanleiding

Het is vandaag nationale puzzeldag:-). Nu wil het dat ik drie weken geleden met een collega vrijwillige boswachter over de St. Pietersberg liep en het over puzzels had. Ik weet niet meer precies hoe we hierop kwamen. Het draaide erop uit dat die collega toevallig nog een aantal puzzels had en hij was ook nog zo aardig om twee puzzels langs te brengen. Bedankt, Marc. Het leek mij wel weer een keer leuk om er één te maken.

Lang geleden

Het was denk ik zo’n 25 jaar geleden dat ik mijn laatste puzzel gemaakt had. Het was meteen een uitdaging, het waren 1000 stukjes en het is een wasgij puzzel. Dat is blijkbaar een puzzel waarbij het plaatje op de doos niet direct de puzzel is die je legt. Dus je kan niet direct het voorbeeld op de doos volgen. De andere optie was een puzzel van 1500 stukjes, dus besloot ik voor de 1000 stukjes te gaan.

Werkwijze

Ik ben begonnen met de buitenkant. Met de puzzelstukjes met een rechte kant. Toen ik die, uit alle stukjes bij elkaar gezocht had, heb ik die aan elkaar gelegd. Vervolgens ben ik stukjes bij elkaar gaan zoeken, de rest liet ik in de doos. Dat was nog niet zo eenvoudig, de muur van een kasteel was bijna dezelfde als die van een brug. Een auto die rood was en tegelijkertijd de kleur van de kleding van een acteur uit de puzzel. Heel veel huizen in de achtergrond leken ook op elkaar. Daarbij waren de puzzelstukjes zo klein dat je vaak niet doorhad wat boven of onder was, of wat het stukje voorstelde.

Doorzetten

Dit waren momenten dat ik wel wilde stoppen. Ik dacht het wel even te doen en het ging daardoor niet snel genoeg voor mij. Telkens weer zo’n hele stapel stukjes doorploegen voelde af en toe onnozel. Maar goed, ik had me voorgenomen om die puzzel te maken, dus zat er niks anders op dan door te zetten. Sommige mensen vinden zo’n puzzel maken rustgevend, dat was er voor mij op dat moment niet bij.

Leermoment

Gaandeweg besloot ik om alle stukjes uit de doos op tafel te leggen en kreeg ik het idee om onderdelen bij elkaar te sorteren, dit gaf overzicht. Zo kon ik makkelijker kleine onderdelen maken en die de plek geven in de puzzel. Het kasteel, de auto, de jurk, verschillende daken, de boom waar de eekhoorn in zat. Een bijkomend voordeel was dat als je de stukjes bij elkaar hebt liggen, je soms ineens de juiste naast elkaar hebt liggen. Ze kunnen dan zo ineens op hun plek vallen. Als ik ze in de doos had laten zitten had dit niet kunnen gebeuren.

Kick

Het gaf wel een kick als het lukte om weer een onderdeel bij elkaar te leggen. En helemaal als je begreep waar dit op elkaar aansloot. Zoals gezegd, dat was grotendeels niet in het plaatje op de doos terug te zien. Als ik terugkijk merk ik dat ik moeite had om op te starten, maar nadat ik overzicht had gecreëerd en het me lukte om eerst de makkelijke onderdelen te maken werd het leuk. Ook merkte ik dat hoe verder ik kwam, hoe makkelijker het werd.

Link met studie- en beroepskeuze

Bij het leggen van een puzzel komen eigenlijk best wat zaken terug die ik gebruik in mijn aanpak en ook die ik tegenkom bij de mensen die ik begeleid bij studie- of beroepskeuzevraagstukken:

  • Maak het kader.
  • Creëer overzicht door alle stukjes/stappen uit te leggen.
  • Leg bij elkaar wat bij elkaar past, hierdoor kunnen puzzelstukjes op de juiste plek vallen.
  • Doe makkelijke onderdelen eerst, dat zorgt voor een succeservaring.
  • Neem de tijd en geef niet op als het even tegen zit.
  • Als je er éénmaal “inzit” gaat het makkelijker en wordt het zelfs leuk!

Wil je is met mij hierover komen puzzelen, neem dan contact met me op, link.