Studiekeuze – 4 tips voor Bachelor open dagen

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Studiekeuze – 4 tips voor Bachelor open dagen

22/07/2019 Studiekeuze 0
Tips open dagen

Vier tips:

  1. Ga met iemand samen
  2. Bedenk 3 vragen die belangrijk voor je zijn
  3. Wat voor gevoel gaf de instelling/ opleiding
  4. Evalueer de antwoorden

Deze tips kunnen je structuur bieden om dichter bij je keuze te komen. Hieronder zal ik het toelichten.

Vragen (vooraf)

Mijns inziens is het belangrijk om vooraf stil te staan bij wat jij zoekt in een studie. Gaat het om specifieke vakken, het toekomstperspectief, de manier van lesgeven of zoek je een kleinschalige opleiding? Hierdoor kun je gericht op zoek naar antwoorden en dit helpt ook later bij de evaluatie.

Gevoel (tijdens)

Naast het zoeken naar antwoorden is het ook goed om op de open dag eens stil te staan wat voor gevoel er bij je op komt. Voel je je op je gemak, of niet en waar komt dit door? Passen de medewerkers en/of medebezoekers bij je? Wat vind je van het gebouw? Zie je jezelf daar de komende jaren studeren?

Samen (tijdens)

Het kan dan helpen als je samen gaat. Hierdoor kun je je ervaringen uitwisselen. Denk daarbij aan een familielid of een medeleerling. In het geval van een medeleerling kun je bijvoorbeeld naar dezelfde instelling gaan, maar naar verschillende opleidingen. Jullie hebben beide een indruk gekregen en bespreek deze met elkaar.

Evalueer (achteraf)

Deze indrukken samen bespreken helpt om je eigen mening aan te scherpen en ook om de zaken eens vanuit een ander oogpunt te bekijken. Wat waren de antwoorden die je hebt gekregen en wat hebben ze jou te zeggen. Hierdoor kun je stilstaan bij wat voor informatie je nog nodig hebt om dichter bij je keuze te komen. Ook helpt dit om van daaruit de volgende stap(pen) te gaan bedenken/ maken.

Mocht je aan de hand van de tips nog vragen hebben, dan kun je me natuurlijk een berichtje sturen, link.

Meer informatie wanneer open dagen plaatsvinden, link.