Gestopt met je studie? Hoe ga je verder – Studiekeuze

loopbaancoaching & studiekeuzebegeleiding

Gestopt met je studie? Hoe ga je verder – Studiekeuze

22/07/2019 Studiekeuze 0
Stoppen met je studie
Je wilt of bent gestopt met je studie. Hoe zoek je een studie die wel bij je past

Hoe vind je als studiestopper een passende nieuwe studie?

Ik krijg regelmatig “studiestoppers” die begeleiding vragen bij het vinden van een nieuwe passende studie. Uit de gesprekken komt geregeld naar voren dat hun tot dan toe aangeleerde leerstrategieën niet voldoen om de gekozen studie tot een succes te maken. Een treffende uitspraak van één van de studenten was dat zijn middelbare school mentaliteit niet voldeed als werkbare strategie tijdens zijn studie.

Middelbare school mentaliteit

De term middelbare school mentaliteit valt uit te leggen als dat je op de middelbare school slaagde, maar deze inspanningen niet voldeden om te slagen in je vervolgopleiding. Voor een bepaalde groep zijn de inspanningen van de lessen volgen en een relatief kleine voorbereiding, voldoende om te slagen voor de geteste leerstof op de middelbare school. In ieder geval hebben ze dat gevoel aan de middelbare school overgehouden.

Deze inspanningen zijn of waren niet afdoende om te slagen voor de tentamens in hun vervolgopleiding. Dit constaterende als studiestopper, hoe ga je dan verder?

Stoppen met je studie, wat nu?

Mocht je huidige strategie hebben geleid dat je met je studie gestopt bent, dan is het goed om stil te staan en een goede analyse te maken. Naast de middelbare school mentaliteit zijn er natuurlijke ook andere redenen om te stoppen met je studie. Voordat je verder gaat en een nieuwe studie zoekt, helpt het om je af te vragen wat de redenen waren van het niet-slagen? Was de stof te lastig, miste je structuur of kon je je niet motiveren en was je met andere dingen bezig. Je verwachtingen kunnen ook van invloed zijn geweest.

Verwachtingen vs. realiteit

Welke verwachtingen speelden een rol en dan met name het verschil tussen je verwachtingen en je werkelijke ervaringen. De verschillen kun je bekijken op bijvoorbeeld inhoudsniveau of met betrekking tot de lesvorm. Zijn er zaken die je anders had kunnen of willen doen en wat neem je hieruit mee? Vond je de inhoud niet interessant of te lastig, paste de lesvorm niet bij je, of voldeed de zoals hierboven beschreven leerstrategie niet en lukt het je niet deze aan te passen? Het niet-slagen heeft vaak ook emotioneel zijn weerslag.

Analyse & emotie

Bovenstaande analyse gaat je ook helpen om het emotioneel te verwerken. Emotioneel kan je een gevoel van falen ervaren en je zelfvertrouwen kan een deuk hebben opgelopen. Als je duidelijk hebt waarom je gestopt bent of waarom het niet lukte, dan geeft dit duidelijkheid naar de toekomst. De analyse zal helpen bij de ervaring emotioneel een plek te geven. Ik merk dat dit een wezenlijke factor is.

Leerproces

Dit geeft ook ruimte om het als een leerproces te zien. Als je weet welke factoren een rol hebben gespeeld kun je verder. Je kunt lering trekken, wat is er gebeurd en hoe wil je het anders gaan doen naar de toekomst toe?

Advies

Mijn algemene advies is als je met je studie gestopt bent om hier een goede analyse van te maken. Dit helpt je om het te begrijpen en ook hoe je volgende stap eruit gaat zien. Het is niet verkeerd om het keuzeproces opnieuw te doen en neem daarin vooral je opgedane ervaring mee.

De volgende stappen kunnen je helpen:

  • Stap 1: Start voor een passende keuze bij jezelf
  • Stap 2: Samenstellen van een lijst met studies
  • Stap 3: De Keuze